Duurzaamheid

'Sustainable' is our middle name... toch?

Duurzaamheid bij Nougat Vital

Als we het over duurzaamheid hebben, dan praten we over de lange termijn. Het is de missie van de aandeelhouders en het management van Vital 1926 NV om te denken en te handelen in functie van de toekomst. En de historiek (sinds 1926) onthult het ook al.

Het doel van team Vital: structureel bouwen aan duurzaam ondernemerschap.
Vanaf de bouw van de huidige productiehal (2004-2005) werd, waar mogelijk en toepasbaar, reeds gekeken welke verbeteringen en veranderingen we konden aanbrengen, om dit te bereiken. Eerst en vooral werd gekeken waar we konden verbeteren binnen de processen.

Ruim vijftien jaar geleden werd dus al een inventaris opgemaakt van de gerealiseerde verbeteringen van de afgelopen jaren, en werd beslist een zestal domeinen te selecteren waarop concreet zal worden gewerkt voor de toekomst.

Deze domeinen zijn:

  • Human resources
  • Sourcing of raw materials
  • Energy consumption
  • Logistics
  • Waste
  • Product design

 

Elk jaar wordt tijdens de Management Review vergadering een aantal kleine en grotere doelen in projecten en mogelijke investeringen omgezet. Hieronder een lijstje met verbeteringen die we al hebben geboekt.

 

 We kiezen er al jaren voor om exclusief te werken met chocolade die uitsluitend Rainforest Alliance gecertificeerde cacao bevat.

Verder zijn we partner van Fairtrade Belgium voor de productie van nougat met rietsuiker en honing. 

 

 

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 2022

2022: Nadat we tussen 2014 en 2018 energiebesparende investeringen deden en het totale verbruik met 20% verminderden, worden met enige vertraging door covid19, 352 zonnepanelen op het dak van de fabriek geplaatst. Die hebben een capaciteit van 140.800 wattpiek en besparen jaarlijks 52.000 kilogram CO2. Hiervan wordt 85% à 90% meteen gebruikt in productie, en zo blijft de belasting op het elektriciteitsnet heel beperkt. 

Tegelijk worden 10 laadpunten voor hybride en elektrische voertuigen geplaatst, 24/7 publiek bereikbaar.

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 2015

2015: De waterkoeling die we nodig hebben in productie om de nougat te koelen, verbruikt ongeveer 750.000 liter water per jaar. Een gesloten systeem wordt geplaatst, waardoor dit wordt gereduceerd tot nul. Via geothermie is er geen elektrische koeling nodig om het water op de juiste temperatuur te houden. Er wordt niets verbruikt en geloosd.

Alle sanitaire voorzieningen worden voorzien van gerecupereerd regenwater.

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 2021

2021: Onze verouderde ijswaterinstallatie voor het koelen en drogen van de fabriek en de productieprocessen, wordt vervangen. Het nieuwe systeem van Lennox beantwoordt aan de toekomstige wettelijke vereisten, we zijn voor op de wetgeving en het verbruik wordt met 15% verminderd. Bovendien kiezen we bewust voor leasing i.p.v. aankoop, zodat we binnen enkele jaren opnieuw met verbeterde technologie kunnen werken.

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 2018-2019

2018-2019: We maken een analyse van de in- en uitgaande bewegingen rond de fabriek, en treffen twee maatregelen om de mobiliteit te verbeteren en zo de uitstoot te verminderen. Het aantal uitgaande transporten wordt gereduceerd tot twee per week, en verschillende grondstoffen die we buiten Europa aankochten worden ondergebracht bij leveranciers in West-Europa, bij voorkeur in België. 2020-2022: Drie voertuigen met klassieke verbrandingsmotor worden vervangen door twee plugin hybrides en één elektrisch voertuig.

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 2020

2020: Als eerste in de wereld slagen we erin, om 100% plant based nougatgranulaat te creëren. Als alternatief voor het (kippe-)eiwit werden tal van alternatieve eiwitbronnen getest. Uiteindelijk komt proteïne van groene erwten uit de bus als beste, en na uitvoerige testen komen we tot de gewenste resultaten. Vandaag zijn de eerste klanten al met dit granulaat aan de slag, voor hun productie van chocolade, ijs en patisserie.

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 2019

2019: Een energie-audit wordt uitgevoerd en daaruit komen een aantal verbeteringspunten. Alle verlichting (op basis van gasontladingslampen) in de fabriek wordt vervangen door nieuwe armaturen, voorzien van zuinige LED-verlichting, wat het verbruik met een drastische 72% verlaagt. Bovendien wordt het aantal en de plaatsing van de lichtpunten op oordeelkundige wijze geanalyseerd, zodat we méér opbrengst hebben met minder lampen.

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 2016

2016-...  Bij elke productontwikkeling wordt bestudeerd welke impact de verpakking van het eindproduct zal hebben. Grootte, aard en materiaal van de verpakking heeft een cruciaal effect, en daarbij stilstaan is een continu proces. Er wordt o.a. gezocht naar alternatieven voor bv. polypropyleen (uit petroleum), hoewel nog niet in voldoende mate aanwezig, en naar gerecycleerde/ recycleerbare materialen.

Duurzaamheid bij Nougat Vital - 1926

1926-20..? En last but not least, besteden wij veel aandacht aan de mobiliteit van ons team. We streven maximaal naar partnerships met medewerkers die in Nevele/Deinze, of zo dicht mogelijk bij het bedrijf wonen.
Bovendien gunnen we ons team al enkele jaren de fiscaalvriendelijke fietsvergoeding, en wordt in 2023 het systeem van fietsleasing opgestart.

Deze website maakt gebruik van cookies De website van Vital 1926 NV gebruikt functionele cookies. In het geval van het analyseren van websiteverkeer of advertenties, worden ook cookies gebruikt voor het delen van informatie, over uw gebruik van onze site, met onze analysepartners, sociale media en advertentiepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Toon details Verberg details
Selectie toelaten Alle cookies toelaten