Onze geschiedenis

Vital en Elsa, de gezichten achter de snoeprepen

If you can dream it, you can do it. (Walt Disney)

Foto generatie 1: Vital en Elsa Gormez-Soens, 1926-1965


Reeds drie generaties is onze familie gepassioneerd door het nobele, zeldzame vakmanschap van de Maître Nougatier.

We streven ernaar je de lekkerste nougat te serveren. Gecreëerd met de fijnste ingrediënten, door slow cooking, de nodige tijd bij het koken en... respect voor de mens (m/v/x) en diens omgeving.


Op reis

Vital, telg van een confiseursfamilie, verlaat zijn geboortestad Konstantinopel (Istanbul) om de geheimen van alle types 'nougat' te ontdekken.

In Montélimar, Alicante en Verona leert hij achtereenvolgens de Franse nougat, de Spaanse turròn en jijona, en de harde Italiaanse torrone kennen.

 

Hij vervolmaakt zich in zijn beroep en ontdekt de lange houdbaarheid van deze delicatessen. Uiteindelijk leidt zijn reis hem naar België, waar een nieuw avontuur zou beginnen. In Gent wordt Vital hopeloos verliefd op de mooie, jonge Elsa Soens. Rond 1926 verdienen Vital en Elsa Gormez trots hun brood met hun eigen Nougat Vital.

Vital begrijpt snel dat de zoete smaak van het zonnige zuiden niet op prijs wordt gesteld in het frisse noorden. Zonder afbreuk te doen aan het eerlijke karakter tempert hij de zoetkracht door het honingpercentage discreet te houden, en het aandeel amandelen hoog. Na een lange zoektocht ontwikkelt hij uiteindelijk een erg evenwichtige smaak… die snel populair zou blijken.
In 1948 worden hun inspanningen bekroond met de Médaille d’Or op het Voedingssalon te Brussel.

Een generatie snoeprepen verder

Foto generatie 2: Maurice en Lydie Gormez-Haerinck, 1965-2005

Vital en Elsa krijgen drie kinderen en in 1962 voegt zoon Maurice zich definitief bij zijn vader in het atelier. Opgegroeid in de nabijheid van de dampende ketels erft Maurice de fijne neus voor kwaliteit van vader Vital. 

Als zaakvoerders kijken Maurice en zijn echtgenote Lydie Haerinck vanaf 1965 verder. In 1978 verhuizen ze het bedrijf naar een ruimere locatie in Nevele en in 1984 nemen ze al deel aan de Internationale SüsswarenMesse in Keulen. Het wordt de start van een geslaagd exportverhaal.

Nougat blijkt goed bestand tegen temperatuurwisselingen en door de lange houdbaarheid van 18 maanden is het dan ook een ideaal exportproduct. In 1985 wordt het werk beloond met de Oscar voor Export in Brussel.

De huidige gezichten achter de snoeprepen

Foto generatie 3: Matthias en Veronique Haeck-Gormez, 2005

 

Vital 2.0

Vanaf 1994 vormen schoonzoon Matthias Haeck en dochter Veronique Gormez de derde Vital-generatie. Ze introduceren het begrip marketing en zo wordt het merk een voortrekker in de branche: vaak gekopieerd, nog niet geëvenaard.
In 2005 nemen ze een grote stap met de bouw van een compleet nieuwe state-of-the-art productiehal. Het productieproces wordt herdacht, met respect voor de originele recepten, geautomatiseerd waar nuttig. Aankoop, productie, verkoop en logistiek worden in een uitgekiende organisatie gegoten, waarin productkwaliteit en -veiligheid centraal staan.

Nougat Vital is FAVV gevalideerd, alsook IFS Food v.7.1, Fairtrade, Rainforest Alliance en FDA gecertificeerd.

Vital 1926 NV is lid van VOKA sinds de 1930s, lid van Fevia en Matthias Haeck is lid van de Raad van Bestuur van Choprabisco.

LinkedIn

Deze website maakt gebruik van cookies De website van Vital 1926 NV gebruikt functionele cookies. In het geval van het analyseren van websiteverkeer of advertenties, worden ook cookies gebruikt voor het delen van informatie, over uw gebruik van onze site, met onze analysepartners, sociale media en advertentiepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Toon details Verberg details
Selectie toelaten Alle cookies toelaten