Historiek

 

NOUGAT VITAL... PASSIE VOOR HET AMBACHT


Reeds drie generaties zijn wij gepassioneerd door het nobele, zeldzame vakmanschap van de Maître Nougatier.
We streven ernaar je de lekkerste nougat te serveren. Gecreëerd met de fijnste ingrediënten, door slow cooking, rust tijdens het koken en... respect voor de mens (m/v/x) en diens omgeving.

Kan je nu al niet meer wachten? Klik hier voor onze online shop.

 

Vital en Elsa Gormez-Soens, 1926


 


Op reis.

Vital, telg van een confiseurs-familie, verlaat zijn geboortestad Konstantinopel (Istanbul) om de geheimen van alle types 'nougat' te ontdekken.

In Montélimar, Alicante en Verona leert hij achtereenvolgens de Franse nougat, de Spaanse turròn en jijona, en de harde Italiaanse torrone kennen.

Hij vervolmaakt zich in zijn beroep en ontdekt de lange houdbaarheid van deze delicatessen. Uiteindelijk leidt zijn reis hem naar België, waar een nieuw avontuur zou beginnen.

In Gent wordt Vital hopeloos verliefd op de mooie, jonge Elsa Soens. 

Rond 1926 verdienen Vital en Elsa Gormez trots hun brood met hun eigen Nougat Vital.

Ontdek hier ons online aanbod.



Het recept.

•••

Vital begrijpt snel dat de zoete smaak van het zonnige zuiden niet op prijs wordt gesteld in het frisse noorden. Zonder afbreuk te doen aan het eerlijke karakter tempert hij de zoetkracht door het honingpercentage discreet te houden. Hij draagt de topkwaliteit van het traditionele recept echter hoog in het vaandel en kiest voor de fijnste suikers, de edelste noten, zuivere honing en exotische vanille. Na een lange zoektocht ontwikkelt hij uiteindelijk een erg evenwichtige smaak… die snel populair zou blijken.

In 1948 worden hun inspanningen bekroond met de Médaille d’Or op het Voedingssalon te Brussel.

 

Maurice en Lydie Gormez-Haerinck, 1958

Vital en Elsa krijgen drie kinderen en in 1958 voegt zoon Maurice zich bij zijn vader in het atelier. Opgegroeid in de nabijheid van de dampende ketels erft Maurice de fijne neus voor kwaliteit van vader Vital.

Als zaakvoerders kijken Maurice en zijn echtgenote Lydie Haerinck vanaf 1965 verder. In 1978 verhuizen ze het bedrijf naar een ruimere locatie in Nevele en in 1984 nemen ze al deel aan de Internationale SüsswarenMesse in Keulen. Het wordt de start van een geslaagd exportverhaal.

Nougat blijkt goed bestand tegen temperatuurwisselingen en door de lange houdbaarheid van 18 maanden is het dan ook een ideaal exportproduct. In 1985 wordt het werk beloond met de Oscar voor Export in Brussel.

Innoveren.

•••

In 1990 ontwikkelen Maurice en zijn team in hun laboratorium een nieuwe bestemming voor nougat. Onder de vorm van nougatgranulaat en -pasta wordt nougat een ingrediënt voor chocolade, patisserie, biscuiterie en roomijs.

 


Matthias en Veronique Haeck-Gormez, 1994

Vanaf 1994 vormen schoonzoon Matthias Haeck en dochter Veronique Gormez de derde Vital-generatie. Ze introduceren het begrip marketing en zo wordt het merk een voortrekker in de branche: vaak gekopieerd, nog niet geëvenaard.

Vital 2.0

•••

In 2005 nemen ze een volgende grote stap met de bouw van een compleet nieuwe state-of-the-art productiehal. Het productieproces wordt herdacht, wel met respect voor de originele recepten, geautomatiseerd waar nuttig. Aankoop, productie, verkoop en logistiek worden in een uitgekiende organisatie gegoten, waarin productkwaliteit en -veiligheid centraal staan.

Nougat Vital is IFS Food Higher Level, FAVV, Bio, Fairtrade, Rainforest Alliance en FDA gecertificeerd.


De unieke smaak en textuur van Nougat Vital worden in 2009 door het International Taste and Quality Institute beloond met de Supreme Taste Award: de bekroning op het werk van drie generaties Maître-Nougatiers.

Sindsdien creëren we nieuwe formules, smaken en toepassingen voor gerenommeerde merken in België en daarbuiten.

 

hartelijk welkom!

Matthias Haeck
Afgevaardigd bestuurder - Chief nougat lover


Hoe bereik je Vital in Nevele? Route!

Onze online shop

 
Deze website maakt gebruik van cookies De website van VITAL 1926 maakt gebruik van cookies om onze website betrouwbaar en veilig te houden, prestaties te meten en persoonlijke advertenties aan te bieden. Bij het toelaten van cookies gaat u ermee akkoord dat wij informatie delen met derde partijen, zoals onze marketingpartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten. Als u de cookies weigert gebruiken wij enkel functionele cookies. Via onze Cookie Policy kan u uw voorkeuren beheren.
Toon details Verberg details
Selectie toelaten
Alle cookies toelaten